Modern dünyanın neredeyse tüm işletmelerinde farklı Kurumsal kaynak planlaması (ERP) yazılımları kullanılıyor. Küçük-büyük, ucuz-pahalı tüm bu ERP'lerin ortak özelliği bütünleşik olmaları ve işletmenin tüm verilerini tek bir platform üzerinde toplaması. Yine bütün ERP'lerin ortak özelliği farklı alanlarda başarılı olması, kimi ERP muhasebe finans tarafında üstünken, kimi üretim tarafında üstün. Ama maalesef kullanıcılar her zaman sadece birini seçmek zorunda.
Bir ERP kurulumunun canlıya geçişi harika bir ekip ve çok başarılı adımlarla minimum 6 ayını alıyor, ortalaması ise 1 yıldır. İşletme ERP değiştirmeye karar verdiği andan itibaren tam 1 yıl boyunca tam bir karmaşa içinde kalıyor. Personel geçiş için ekstra görevler almak istemiyor, proje ekibi işletmeyi anlamaya çalışıyor. Çok yoğun emekler harcanarak kurulan ERP canlı sonrasında en az 2-3 ay daha düzeltmeler görüyor.
Sonrasında ise maalesef bu yazılımların çoğu yapabileceklerinin yarısını bile yapmıyor. Eğreti ve minimum ihtiyaç gözetilerek idare moduna geçiliyor. Bu idare modu 2-3 yıl sürdükten sonra muhteşem yeni ERP programı tanıtılıyor ve süreç yeniden başlıyor.
Öngörüme göre çok yakında işletmeler her ihtiyaçları için ayrı yazılım kullanacak ama hepsi birbiri ile entegre çalışacak. Yeni çağın düzeni bu. Dolayısıyla her şeyi içeren, kurulumu inanılmaz zor olan, pahalı ERP sistemleri yerini istediğin zaman istediğin kısmı istediğin yazılımla kolayca değiştirebildiğin ve her yazılımın kolayca entegre olduğu platformlara bırakacak diye düşünüyorum.
Yapay zekanın da entegre olmasıyla günümüzde bazen işletmenin en büyük sorunu olan ERP'ler tarihin tozlu sayfalarına gömülecektir. Blockchain teknolojisi de bu yeni dünyada kendine mutlaka bir yer bulacaktır.
23.05.2024
Hakan Odaman
Comments